Achtste editie Rietplasrun (2024) is een memorabele cross

Emmen- De achtste editie van de Rietplasrun mag in de annalen van EAC de Sperwers opgetekend worden als een memorabele cross. Het parcours moest door de overvloedige regenval opnieuw naar de tekentafel. “We hebben met de inzet van een ieder toch weer een mooi parcours kunnen uitzetten waarbij de afstanden in tact bleven”, aldus wedstrijdeider John Sikken.

H. Weening

2/24/2024

Emmen- De achtste editie van de Rietplasrun mag in de annalen van EAC de Sperwers opgetekend worden als een memorabele cross. Het parcours moest door de overvloedige regenval opnieuw naar de tekentafel. “We hebben met de inzet van een ieder toch weer een mooi parcours kunnen uitzetten waarbij de afstanden in tact bleven”, aldus wedstrijdeider John Sikken. Met 165 inschrijvers was de organisatie bijzonder tevreden over de opkomst. De Rietplasrun is steeds meer een cross die ertoe doet in de regio. Er werd gelopen onder echte crossomstandigheden. Af en toe een buitje, een kille wind en een temperatuur van circa tien graden.

De vrijwilligers waren de laatste dagen nog bijzonder druk geweest met het aanpassen van het parcours. Op bepaalde plekken in het recreatiegebied de Rietplas kon er echt niet gelopen worden. John Sikken toonde zich in zijn nopjes met zijn vrijwilligers. “We hebben hard moeten werken om het parcours aan te passen. Als dan na afloop de atleten spreken van een mooie cross zijn wij als organisatie erg tevreden”.

Prachtig schouwspel
Nadat de jeugd met veel elan de kilometer en de twee kilometer had voltooid volgde het hoofdprogramma van de crossmiddag in het recreatiegebied de Rietplas.
De wedstrijd over vier en acht kilometer leverde een prachtig schouwspel op voor de liefhebbers. Met passages over het strand en zware modderige omstandigheden op het parcours kwam het beste in de atleten naar boven. Bij de vier kilometer was Dennis Brandenburg van eenzame klasse. De ACO atleet succesvol in de Hondsrugcross was ook in de Rietplasrun met 15.05 winnaar in de korte cross. Thijs ten Caat is met zijn negentien jaar het Sperwers talent met aanleg voor de cross. In een prachtige eindsprint met Tom Verschoor uit Groningen finishte de inwoner van Klazienaveen met een tijd van 15.44 als tweede en vier tellen later volgde Verschoor.

Tara Benjamins
Bij de dames was er jong talent die de wedstrijd kleur gaf. Tara Benjamins is nog maar veertien jaar en lid van atletiekvereniging HAC’63. Ze maakte grote indruk door met 18.03 veel te snel te zijn voor de rest van het damesveld. De tweede plaats is voor leeftijdsgenote Lisette Veldkamp die meer dan een minuut later finishte in 19.20. De derde plaats is dan voor Babette Vos. De hardloopster uit Klazienaveen werd derde met een tijd van 19.24.

Mark Kuipers en Meyke Scholman soleren naar zege
Het hoofdnummer van Rietplasrun werd een prooi voor Emmenaar Mark Kuipers. Kuipers een atleet met veel ereplaatsen in de regio wist na twee omlopen triatleet Timo van der Weijden naar een tweede plaats te verwijzen. Kuipers bleef als enige onder de 31 minuten en finishte onder de boog van Schutrups met een eindtijd van 30.52. Timo van der Weijden, talentvol in de triatlon, finishte als tweede met een sterke eindtijd van 31.26. De derde plaats was met 32.37 voor HAC atleet Arjan Gruppen. Bij de dames een vergelijkbaar wedstrijdverloop Meyke Scholman, afkomstig uit Emmen en studente in Nijmegen, finishte met grote voorsprong. De studente interne geneeskunde was na 36.15 zeker van de winst. De tweede plaats werd met 40.08 bezet door Kim Schutte uit Lemelerveld. De derde plaats was voor Sperwers atlete Yvonne Kamies.